Anna

Collectie Meershoek
(foto Anke Meershoek)  

Decor Anna 

SC, drukdecor (ca. 1870), doorsnede 17,5 cm. Beeldmerk op te nemen in nieuwe editie Maastrichtse ceramiek. Merken en dateringen. 

Het tafereel verbeeldt een minnend paar dat wordt bedreigd door een man met een voorschoot, zwaaiend met een riem of een zweep. De voorstelling is ongetwijfeld afgeleid van een verhaal, maar welk? Fraai omlijst met een zogenoemde charioteerrand, bestaande uit een guirlande van bloemen en blaadjes.  

Koekdoos met haantjes, hennetjes en kuikens

Koekdoos SC (jaren ’30), spuitwerk. Beeldmerk 550. Collectie en foto’s A. & W. Meershoek.

In de jaren ’30 van de vorige eeuw was een koekdoos onderdeel van de beroemde serviezen, Butterflij, Beatrix, Boerenhoeve e.a. En vandaag de dag zijn ze een gewild zoekobject voor verzamelaars van serviezen. Ook deze “doos”, versierd met haantjes, hennetjes en kuikens, is zo’n geliefd onderdeel. Een leuk decor, vooral voor kinderen.

Canton

Collectie Van Dort

Maastrichts aardewerk heeft vele decors met een Chinees tintje.

Sommige decors zoals Timor en Canton zijn geïnspireerd door het 18de-eeuwse Chinese Famille Rose decors, die scenes afbeelden uit Xi Xiang Ji.

Xi Xiang Ji (西厢记), of tewel de romance van de Westerkamer, is een van de beroemdste Chinese dramatische werken. Het is geschreven door de toneelschrijver Wang Shifu (王實甫) van de Yuan-dynastie en speelt zich af tijdens de Tang-dynastie. Bekend als ‘China’s meest populaire liefdeskomedie’.

Afbeeldingen over dit liefdesverhaal kunnen we tegenvinden op vroeg 18de-eeuwse Chinees export porselein, het was erg populair bij Europeanen.

Een ander decor, Lange Lijs van Mosa, is een decor dat eind 19de eeuw en begin 20ste eeuw heel populair werd in Nederland. Het blauwe Lange Lijsdecor, genoemd naar de afbeeldingen van vrouwen in het decor, zijn gekopieerd van Chinese decors uit de Kangxiperiode (1662-1722).

Zo zijn er tal van chinoiserie decors, elk met hun eigen verhaal.