Verder te zien / doen

De musea mogen weer open.
Kijk voor de laatste informatie over
COVID-19 maatregelen op de websites van de musea. 

Bonnefantenmuseum – Maastricht

Op de thee bij de Polling inventarisatie

Dat de Polling collectie heel divers is, met meer dan 10.000 stuks aardewerk van alle Maastrichtse fabrieken, wisten we. Maar dat er nog zo’n bijzonder stuk tevoorschijn zou komen was wel een hele grote verrassing. Twee weken geleden stond hij ineens op de tafel met dat prachtige art deco decor, een lust voor het oog. Het Bonnefanten vond dan ook dat deze theepot, model Turk uit ca. 1934 met beeldmerk 573, een voetstuk verdiende en hij staat dan nu ook prominent aanwezig te zijn op een eigen sokkel. Een prachtstuk dat niet verloren is gegaan dankzij meneer en mevrouw Polling.

Dit “theepotje” is te zien samen met een beperkt deel uit de collectie Polling in het Bonnefantenmuseum. Op de woensdagen tussen 11 en 15 uur kunt u ook de werkgroep, bestaande uit Hans en Marianne Meulman, Nicole Groothuijsen en Pierre Ackermans en projectcoördinator Nelleke Bongers aan het werk zien.

Het MAG Museum – Ruurlo

Bij het MAG museum vind je een zeer uitgebreide collectie van Maastrichts glas- en aardewerk. Al het glaswerk is ontworpen door Willem Jacob Rozendaal (1899-1971). Rozendaal heeft tussen 1928 en 1938 een zeer omvangrijke collectie glas ontworpen. Naast glas is er ook Maastrichts aardewerk uit dezelfde periode te zien. Er is aardewerk ontworpen door Rozendaal, maar ook aardewerk van de bekende kunstenaar Edmond Bellefroid te zien. 

Andere kunstenaars waarvan u werken kunt zien zijn: Max Verboeket (glas), Pieter Stockmans (keramiek), Leen Muller (keramiek), H.G.H. Cuypers (glas), Camille Zeguers (keramiek), Louis Bogtman (batik op hout) en Eduard Bischoff (houtsnede)

Het Princessehof  – Leeuwarden

Momenteel zijn er geen tentoonstellingen gepland met Maastrichts aardewerk. Het is wel mogelijk om de collectie van het Princessehof online te bekijken, daar zijn tal van Maastrichts aardewerk objecten te vinden.

Centre Céramique – Maastricht

Maastrichts aardewerk, Japanse prenten en goudleerbehang

Centre Céramique pakt uit met 3 deel-tentoonstellingen over Japan, verspreid over verschillende verdiepingen in het splinternieuw ingerichte gebouw. Je vindt er Maastrichts aardewerk met Japanse motieven, Japanse prenten, foto’s van Japanse geisha’s gemaakt door de Maastrichtse fotograaf Paul van der Veer en foto’s van het 18de eeuws op het Verre Oosten geïnspireerd goudleerbehang. Het origineel bevindt zich in de burgemeesterskamer van Maastricht. Je gaat terug naar de tijd van het Japonisme en wordt geconfronteerd met het hedendaagse Japan door de foto’s van geisha’s, die een typisch Japanse traditie vormen.

Blikvanger is de zogenaamde Sphinxvitrine in de hal. Hier worden Japanse prenten uit de collectie van Centre Céramique getoond in combinatie met reproducties van 18de eeuws goudleerbehang. Dit behang was speciaal ontworpen voor de burgemeesterskamer van het Maastrichtse stadhuis. Daarbij worden grote vazen van Sphinx tentoongesteld. Pionier Petrus Regout exporteerde in 1859 aardewerk naar Japan, en liet zich nadien in zijn producten door Japan inspireren. Op de derde etage wordt in een grotere expositie Maastrichts aardewerk gepresenteerd dat geïnspireerd werd door Japanse motieven en zelfs decornamen dragen die naar Japan verwijzen. Hier zie je dat niet alleen keramiek van Petrus en Frederik Regout maar ook hun toenmalige concurrent de Société Céramique en later de Mosa, lange tijd op Japan geïnspireerd aardewerk produceerden.

1e etage: Sphinx vitrine: Maastrichts aardewerk, Japanse prenten, Foto’s van 18de eeuws goudleerbehang
1e etage: Expo ruimte: Geisha fotografie – Paul van der Veer

3e etage: Maastrichts aardewerk, Japanse prenten

Rond deze tentoonstelling worden rondleidingen, lezingen en workshops georganiseerd. Houd onze agenda in de gaten voor het activiteitenprogramma.

Raadpleeg voor je bezoek de coronamaatregelen op de website.

26 JUNI 2021 – 23 APRIL 2022 |Maastrichts aardewerk, Japanse prenten en goudleerbehang|Locatie Sphinx Vitrine

Grietje Tump Museum – Landsmeer

Maastrichts Aardewerk Petrus/Louis Regout

Tentoonstelling vol met Maastrichts Aardewerk bijeengebracht uit de eigen collectie en mensen uit Landsmeer en omgeving.

Hieronder link naar een kleine impressie over de tentoonstelling.

Film lokale omroep Landsmeer

Raadpleeg voor je bezoek de openingstijden op de website.

10 april 2022 – voorjaar 2023

Discovery Museum – Kerkrade

Bewonder in de Schatkamer de topstukken van Discovery Museum!

De topstukken van de collectie hebben een speciale plek in het museum gekregen. In de Schatkamer vind je geen zeldzame schilderijen of dure juwelen, maar sleutelobjecten in de modernisering van ons leven. Op het eerste oog zie je stoommachines, stofzuigers en ouderwets aardewerk, maar deze collectiestukken vertellen stormachtige verhalen over revoluties: in fabrieken, ondergronds en in de huishoudens van heel Nederland.

In het open depot van Discovery Museum staat het neusje van de zalm tentoongesteld en nemen objecten je mee naar een andere plaats en tijd. Bewonder hier de pracht en praal van Maastrichts aardewerk, loodzwaar gereedschap waarmee diep onder Limburg steenkool werd gewonnen en de stoommachines die symbool staan voor de industriële revolutie.

De collectie van Discovery Museum bestaat uit vijf deelcollecties:
• Maastrichts aardewerk & porselein
• Maastrichts glas & kristal
• Stoommachines & Motoren
• Techniek van het Huishouden
• Steenkolenmijnbouw

Bureau Europa – Maastricht

Momenteel zijn er geen activiteiten gepland met Maastrichts aardewerk.

Drukkunstmuseum – Maastricht

Regoutdrukwerkplaats

De Regoutdrukwerplaats (1860) toont en vertelt het verhaal van de vakmensen en kunstenaars, die werkten in de keramische industrie in Maastricht.

Zij tekenden en graveerden diverse motieven in koperen platen, om deze via de koperdiepdruk over te brengen op de keramische producten. Het museum laat in het kapelgebouw een reconstructie van een werkplaats anno 1860 zien, waarbij een originele handpersmachine voor kopergravuredruk de hoofdrol speelt. Deze unieke pers is door het museum vakkundig gerestaureerd. De werkplaats geeft inzicht in de werkwijze van deze graveurs en toont het specifieke drukprocédé van de drukdecors (transfers) die gebruikt werden om koppen, schotels, borden en andere keramische producten te verfraaien.

Centraal Museum  – Utrecht

Momenteel zijn er geen tentoonstellingen gepland met Maastrichts aardewerk. Het is wel mogelijk om de collectie van het Centraal Museum online te bekijken, daar zijn tal van Maastrichts aardewerk objecten te vinden, helaas niet allemaal met foto’s.

Rijksmuseum  – Amsterdam

Momenteel zijn er geen tentoonstellingen gepland met Maastrichts aardewerk. Het is wel mogelijk om de collectie van het Rijksmuseum online te bekijken, daar zijn tal van Maastrichts aardewerk objecten te vinden alsook een tekening  ‘De oude aardewerkfabriek ‘Regout’ te Maastricht’ van Herman Heijenbrock.

Stedelijk Museum  – Amsterdam

Momenteel zijn er geen tentoonstellingen gepland met Maastrichts aardewerk. Het is wel mogelijk om de collectie van het Stedelijk Museum online te bekijken, daar zijn een aantal Maastrichts aardewerk objecten te vinden, voornamelijk uit de 20ste eeuw..

Prinsenhof  – Delft

Museum Prinsenhof Delft heeft een uitgebreide collectie schilderijen, aardewerk en gebruiksvoorwerpen. Een groot deel hiervan stamt uit de 16de en 17de eeuw, de periode van grote bloei voor Delft en de Nederlanden. De collectie beslaat een periode van meer dan vijf eeuwen en is zeer divers: van Michiel van Mierevelt tot Jan Schoonhoven en van 17de eeuws textiel en zilver tot hedendaags keramiek.

Uiteraard ligt de nadruk van dit museum bij Delfts Blauw maar er zijn regelmatig tentoonstellingen te vinden over ander aardewerk.

Uoals de mini-tentoonstelling ‘Porselein uit je kast’ waarin 28 voorwerpen uit de keukenkasten van Delftenaren en omgeving zijn tentoongesteld. De acht meest bijzondere verhalen worden in de zaal extra uitgelicht. ‘Porselein uit je kast’ is onderdeel van de tentoonstelling ‘Jingdezhen. 1000 jaar porselein’. De mini-tentoonstelling is van 10 juli 2021 t/m 9 mei 2022 te zien in Museum Prinsenhof Delft. De tentoonstelling ‘Jingdezhen. 1000 jaar porselein’ is te zien tot 9 januari 2022.

De collectie is nog niet online ontsloten.

Paleis Het Loo  – Apeldoorn

Momenteel zijn er geen tentoonstellingen gepland met (Maastrichts) aardewerk. Het is wel mogelijk om de collectie van Paleis Het Loo online te bekijken. Op dit moment wordt het paleis vernieuwd en gaat weer open op 15 april 2022.

In Paleis Het Loo is één van de tegeltableaus te zien die Henri Breetvelt gemaakt heeft. Van 1902 tot 1906 werkte Breetvelt bij de Société Céramique in Maastricht. Hier decoreerde hij ook grote stukken zoals twee tegeltableaus met de jonge koningin Wilhelmina erop afgebeeld (de andere is in het Tegelmuseum te Otterlo).

Het Nederlands Tegelmuseum  – Otterlo

Het Nederlands Tegelmuseum toont de grootste en meest veelzijdige collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus vanaf de late Middeleeuwen tot hedendaagse keramiek. Een unieke en historisch belangrijke verzameling van een bijzondere tak van Nederlands design.

In het Nederlands Tegelmuseum is één van de tegeltableaus te zien die Henri Breetvelt gemaakt heeft. Van 1902 tot 1906 werkte Breetvelt bij de Société Céramique in Maastricht. Hier decoreerde hij ook grote stukken zoals twee tegeltableaus met de jonge koningin Wilhelmina erop afgebeeld (de andere is in Paleis Het Loo).

Rijskmuseum Boerhaave – Leiden

Museum Boerhaave is een museum gericht op de geschiedenis van de wetenschap en geneeskunde. In Boerhaave Leiden kunt u onder andere historische objecten van vele vakgebieden bezichtigen waaronder geneeskunde, scheikunde en astronomie. 

In de online collectie zijn medische producten uit de Maastrichtse fabrieken opgenomen.

Overige dingen

om

te bekijken

of

doen

Zicht op Maastricht

Maastricht is één van de oudste steden van Nederland.

Het historisch centrum is een beschermd stadsgezicht en heeft een enorm aanbod aan bezienswaardigheden, historische gebouwen, architectuur én cultuur. Maar ook buiten het centrum zijn veel bijzondere plekjes te ontdekken.

Met Zicht op Maastricht ontdek je de stad volgens je eigen plan en tempo. Kies hieronder voor een themawandeling of voor meer informatie over de plek waar je nu bent. 

Bezoek de website tijdens je wandeling door Maastricht en kom zo meer te weten over het rijke verleden van de stad!

Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst 1900

De Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst 1900 (VVNK) bevordert de belangstelling voor Nederlandse kunst, waaronder keramiek, uit de periode 1880-1940: via het blad ‘Rond 1900’ en de website. De VVNL houdt excursies en organiseert symposia en buitenlandse kunstreizen. Verder financiert ze publicaties over kunst ent prijzen voor master- en bachelor-scripties toe. Lid worden kan voor € 35 per jaar en voor partners en jongeren t/m 26 jaar € 25 per jaar. Het lidmaatschap met introducé kost € 60 per jaar; daarvoor kan men bij elk evenement een introducé meenemen tegen ledenprijs.