De musea mogen weer open.
Kijk voor de laatste informatie over
COVID-19 maatregelen op de websites van de musea. 

Bonnefantenmuseum – Maastricht

Op de thee bij de Polling inventarisatie

Dat de Polling collectie heel divers is, met meer dan 10.000 stuks aardewerk van alle Maastrichtse fabrieken, wisten we. Maar dat er nog zo’n bijzonder stuk tevoorschijn zou komen was wel een hele grote verrassing. Twee weken geleden stond hij ineens op de tafel met dat prachtige art deco decor, een lust voor het oog. Het Bonnefanten vond dan ook dat deze theepot, model Turk uit ca. 1934 met beeldmerk 573, een voetstuk verdiende en hij staat dan nu ook prominent aanwezig te zijn op een eigen sokkel. Een prachtstuk dat niet verloren is gegaan dankzij meneer en mevrouw Polling.

Dit “theepotje” is te zien samen met een beperkt deel uit de collectie Polling in het Bonnefantenmuseum. Op de woensdagen tussen 11 en 15 uur kunt u ook de werkgroep, bestaande uit Hans en Marianne Meulman, Nicole Groothuijsen en Pierre Ackermans en projectcoördinator Nelleke Bongers aan het werk zien.

Het MAG Museum – Ruurlo

Bij het MAG museum vind je een zeer uitgebreide collectie van Maastrichts glas- en aardewerk. Al het glaswerk is ontworpen door Willem Jacob Rozendaal (1899-1971). Rozendaal heeft tussen 1928 en 1938 een zeer omvangrijke collectie glas ontworpen. Naast glas is er ook Maastrichts aardewerk uit dezelfde periode te zien. Er is aardewerk ontworpen door Rozendaal, maar ook aardewerk van de bekende kunstenaar Edmond Bellefroid te zien. 

Andere kunstenaars waarvan u werken kunt zien zijn: Max Verboeket (glas), Pieter Stockmans (keramiek), Leen Muller (keramiek), H.G.H. Cuypers (glas), Camille Zeguers (keramiek), Louis Bogtman (batik op hout) en Eduard Bischoff (houtsnede)

Het Princessehof  – Leeuwarden

Momenteel zijn er geen tentoonstellingen gepland met Maastrichts aardewerk. Het is wel mogelijk om de collectie van het Princessehof online te bekijken, daar zijn tal van Maastrichts aardewerk objecten te vinden.

Centre Céramique – Maastricht

LANGE LIJS:TERUG IN MAASTRICHT 

Centre Céramique toont de verzameling Lange Lijs serviezen van Irene Keim 

Op 14 mei 2022 is in het Centre Céramique de tentoonstelling van de verzameling van Lange Lijs serviezen van Irene Keim geopend.  

Irene is een verzamelaar van het populaire blauw-wit gedecoreerde servies dat vanaf eind 19de eeuw (tot circa 1930) door Mosa vervaardigd werd. Enkele jaren geleden heeft Irene haar verzameling aan Centre Céramique geschonken. Deze tentoonstelling is gemaakt op basis van haar schenking. 

Irene zelf vindt het een mooie gedachte dat haar Mosa servies nu weer ‘thuis’ is, waar het ooit werd gemaakt: in Maastricht. 

De blauwe vrouwmotieven (Lange Lijs) staan centraal in het, vooral in de 20ste eeuw zeer populaire chinoiseriedecor. Wie goed kijkt ziet door de schijnbare uniformiteit een enorme veelheid aan verschillende plant-, en bloemmotieven, die ieder serviesstuk toch weer anders lijken te maken.  

Irene beleefde 20 jaar veel plezier aan het verzamelen maar vooral ook aan het delen van haar ‘ontdekkingen’. Sinds 2007 houdt ze een weblog bij van haar speurtocht, die middels QR-codes in de expositie is opgenomen. In de tentoonstelling is Lange Lijs servies van Irene en medeverzamelaars en antieke Mosa-prijslijsten en catalogi te zien. Daarnaast worden er objecten van blik en email met hetzelfde decor gepresenteerd en zijn er enkele stillevens te zien van kunstenares Ingrid Smuling die zich ook door Lange Lijs liet inspireren. 

Gratis Toegang in het Centre Ceramique tijdens openingsuren, meer informatie: Langelijs (centreceramique.nl).  

VANAF 14 MEI 2022 |LANGE LIJS:TERUG IN MAASTRICHT 

Grietje Tump Museum – Landsmeer

Maastrichts Aardewerk Petrus/Louis Regout

Tentoonstelling vol met Maastrichts Aardewerk bijeengebracht uit de eigen collectie en mensen uit Landsmeer en omgeving.

Hieronder link naar een kleine impressie over de tentoonstelling.

Film lokale omroep Landsmeer

De Tentoonstelling is geopend op zondagen van  14.00 tot 17.00 uur in de periode tot en met 19 juni en na de zomerperiode weer iedere zondag  van 14.00 tot 17.00 uur in de periode  2 oktober tot en met juni 2023.

Het is ook mogelijk op andere momenten de tentoonstelling te bezoeken hiervoor dient men dan contact op te nemen met dhr.Poulain telf. 06-53413381.

10 april 2022 – voorjaar 2023

Discovery Museum – Kerkrade

Bewonder in de Schatkamer de topstukken van Discovery Museum!

De topstukken van de collectie hebben een speciale plek in het museum gekregen. In de Schatkamer vind je geen zeldzame schilderijen of dure juwelen, maar sleutelobjecten in de modernisering van ons leven. Op het eerste oog zie je stoommachines, stofzuigers en ouderwets aardewerk, maar deze collectiestukken vertellen stormachtige verhalen over revoluties: in fabrieken, ondergronds en in de huishoudens van heel Nederland.

In het open depot van Discovery Museum staat het neusje van de zalm tentoongesteld en nemen objecten je mee naar een andere plaats en tijd. Bewonder hier de pracht en praal van Maastrichts aardewerk, loodzwaar gereedschap waarmee diep onder Limburg steenkool werd gewonnen en de stoommachines die symbool staan voor de industriële revolutie.

De collectie van Discovery Museum bestaat uit vijf deelcollecties:
• Maastrichts aardewerk & porselein
• Maastrichts glas & kristal
• Stoommachines & Motoren
• Techniek van het Huishouden
• Steenkolenmijnbouw

Bureau Europa – Maastricht

Momenteel zijn er geen activiteiten gepland met Maastrichts aardewerk.

Drukkunstmuseum – Maastricht

Regoutdrukwerkplaats

De Regoutdrukwerplaats (1860) toont en vertelt het verhaal van de vakmensen en kunstenaars, die werkten in de keramische industrie in Maastricht.

Zij tekenden en graveerden diverse motieven in koperen platen, om deze via de koperdiepdruk over te brengen op de keramische producten. Het museum laat in het kapelgebouw een reconstructie van een werkplaats anno 1860 zien, waarbij een originele handpersmachine voor kopergravuredruk de hoofdrol speelt. Deze unieke pers is door het museum vakkundig gerestaureerd. De werkplaats geeft inzicht in de werkwijze van deze graveurs en toont het specifieke drukprocédé van de drukdecors (transfers) die gebruikt werden om koppen, schotels, borden en andere keramische producten te verfraaien.

Centraal Museum  – Utrecht

Momenteel zijn er geen tentoonstellingen gepland met Maastrichts aardewerk. Het is wel mogelijk om de collectie van het Centraal Museum online te bekijken, daar zijn tal van Maastrichts aardewerk objecten te vinden, helaas niet allemaal met foto’s.

Rijksmuseum  – Amsterdam

Momenteel zijn er geen tentoonstellingen gepland met Maastrichts aardewerk. Het is wel mogelijk om de collectie van het Rijksmuseum online te bekijken, daar zijn tal van Maastrichts aardewerk objecten te vinden alsook een tekening  ‘De oude aardewerkfabriek ‘Regout’ te Maastricht’ van Herman Heijenbrock.

Stedelijk Museum  – Amsterdam

Momenteel zijn er geen tentoonstellingen gepland met Maastrichts aardewerk. Het is wel mogelijk om de collectie van het Stedelijk Museum online te bekijken, daar zijn een aantal Maastrichts aardewerk objecten te vinden, voornamelijk uit de 20ste eeuw..

Prinsenhof  – Delft

Museum Prinsenhof Delft heeft een uitgebreide collectie schilderijen, aardewerk en gebruiksvoorwerpen. Een groot deel hiervan stamt uit de 16de en 17de eeuw, de periode van grote bloei voor Delft en de Nederlanden. De collectie beslaat een periode van meer dan vijf eeuwen en is zeer divers: van Michiel van Mierevelt tot Jan Schoonhoven en van 17de eeuws textiel en zilver tot hedendaags keramiek.

Uiteraard ligt de nadruk van dit museum bij Delfts Blauw maar er zijn regelmatig tentoonstellingen te vinden over ander aardewerk.

Uoals de mini-tentoonstelling ‘Porselein uit je kast’ waarin 28 voorwerpen uit de keukenkasten van Delftenaren en omgeving zijn tentoongesteld. De acht meest bijzondere verhalen worden in de zaal extra uitgelicht. ‘Porselein uit je kast’ is onderdeel van de tentoonstelling ‘Jingdezhen. 1000 jaar porselein’. De mini-tentoonstelling is van 10 juli 2021 t/m 9 mei 2022 te zien in Museum Prinsenhof Delft. De tentoonstelling ‘Jingdezhen. 1000 jaar porselein’ is te zien tot 9 januari 2022.

De collectie is nog niet online ontsloten.

Paleis Het Loo  – Apeldoorn

Momenteel zijn er geen tentoonstellingen gepland met (Maastrichts) aardewerk. Het is wel mogelijk om de collectie van Paleis Het Loo online te bekijken. Op dit moment wordt het paleis vernieuwd en gaat weer open op 15 april 2022.

In Paleis Het Loo is één van de tegeltableaus te zien die Henri Breetvelt gemaakt heeft. Van 1902 tot 1906 werkte Breetvelt bij de Société Céramique in Maastricht. Hier decoreerde hij ook grote stukken zoals twee tegeltableaus met de jonge koningin Wilhelmina erop afgebeeld (de andere is in het Tegelmuseum te Otterlo).

Het Nederlands Tegelmuseum  – Otterlo

Het Nederlands Tegelmuseum toont de grootste en meest veelzijdige collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus vanaf de late Middeleeuwen tot hedendaagse keramiek. Een unieke en historisch belangrijke verzameling van een bijzondere tak van Nederlands design.

In het Nederlands Tegelmuseum is één van de tegeltableaus te zien die Henri Breetvelt gemaakt heeft. Van 1902 tot 1906 werkte Breetvelt bij de Société Céramique in Maastricht. Hier decoreerde hij ook grote stukken zoals twee tegeltableaus met de jonge koningin Wilhelmina erop afgebeeld (de andere is in Paleis Het Loo).

Rijskmuseum Boerhaave – Leiden

Museum Boerhaave is een museum gericht op de geschiedenis van de wetenschap en geneeskunde. In Boerhaave Leiden kunt u onder andere historische objecten van vele vakgebieden bezichtigen waaronder geneeskunde, scheikunde en astronomie. 

In de online collectie zijn medische producten uit de Maastrichtse fabrieken opgenomen.

Overige dingen

om

te bekijken

of

doen

Zicht op Maastricht

Maastricht is één van de oudste steden van Nederland.

Het historisch centrum is een beschermd stadsgezicht en heeft een enorm aanbod aan bezienswaardigheden, historische gebouwen, architectuur én cultuur. Maar ook buiten het centrum zijn veel bijzondere plekjes te ontdekken.

Met Zicht op Maastricht ontdek je de stad volgens je eigen plan en tempo. Kies hieronder voor een themawandeling of voor meer informatie over de plek waar je nu bent. 

Bezoek de website tijdens je wandeling door Maastricht en kom zo meer te weten over het rijke verleden van de stad!

Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst 1900

De Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst 1900 (VVNK) bevordert de belangstelling voor Nederlandse kunst, waaronder keramiek, uit de periode 1880-1940: via het blad ‘Rond 1900’ en de website. De VVNL houdt excursies en organiseert symposia en buitenlandse kunstreizen. Verder financiert ze publicaties over kunst ent prijzen voor master- en bachelor-scripties toe. Lid worden kan voor € 35 per jaar en voor partners en jongeren t/m 26 jaar € 25 per jaar. Het lidmaatschap met introducé kost € 60 per jaar; daarvoor kan men bij elk evenement een introducé meenemen tegen ledenprijs.