Home Bestuur Diverse uitgaven Beurzen Nieuwe uitgaven Oproep/vragen

Pastel Populaire decors Speciale vondsten Geheugen van Nederland Tentoonstellingen

 

 

Bekende ontwerpers in dienst van de Maastrichtse aardewerkfabrieken.

 

 

Hans Meulman

Achter alle voorwerpen die uit de Maastrichtse fabrieken komen gaat een ontwerper schuil. Vooral in de beginperiode waren dat mensen van buitenaf, meestal aangetrokken uit de Engelse aardewerkfabrieken, omdat daar al een traditie van bijna een eeuw bestond en er dus goed geschoolde vaklui waren te vinden die voor een flink salaris best naar Maastrichts wilden komen.

In een latere periode, rond de eeuwwisseling, zien we ook ontwerpen van bekende Nederlandse kunstenaars. Zij waren in dienst van de fabriek of werkten freelance. In veel verzamelingen is wel wat te vinden waaraan een naam van een ontwerper kan worden verbonden

Na enig zoeken kom je in menige verzameling voorwerpen tegen waarvan we de naam van de kunstenaar kennen. In veel gevallen gaat het om de beschildering op bekende voorwerpen, vooral borden. Soms is het voorwerp in zijn geheel door een kunstenaar ontworpen.

  Het bord links is een ontwerp van Pierre Daems. Rechtsboven is een handgeschilderd ontwerp van Henri Breetvelt, daaronder de beschildering van een bord door Edmond Bellfroid.

 

 

De likeurkriuk is beschilderd naar een ontwerp van W.J. Rozendaal, de tegel is beschilderd door Charles Eyck

 

 

 

Natuurlijk heeft niet iedereen unica gemaakt. Vier voorbeelden van kleine series door bekende ontwerpers staan hieronder afgebeeld. Het zijn ontwerpen van: Chris v.d. Hoef (decoratie op de kan), Carel Adolph Lion Cachet (decoratie op de beker), Piet Gerritsen (Christusbeeld) en Hubert Levigne (decoratie op de tegel).

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit een latere periode kennen we nog enkele ontwerpers die soms langere tijd in dienst bleven zoals Johan Lint, Charles Vos en Edmond Bellefroid. Zij waren vooral tussen de wereldoorlogen bezig met het ontwerpen van o.a serviezen. Vos en Lint hebben ook een aantal fraaie beelden op hun naam staan. Denk o.a. aan de uitgebreide serie art deco witte beelden van Charles Vos en de parfumverbrander Darky van Lint.